Remington Christie's

Razgovor s Ivanom Kovačićem, izvršnim direktorom, za Glas Istre

Pandemija koronavirusa zatresla je temelje globalnog gospodarstva i vrlo je malo djelatnosti koje će iz ove godine izići neokrznute posljedicama zatvaranja tržišta i strogih epidemioloških mjera. Slabiji protok kapitala osjetilo je i tržište nekretnina s izuzetkom jednog segmenta, tržište luksuznih nekretnina koje je i u 2020. godini bilo vrlo živo i na koje ni pandemija nije značajnije utjecala na ponudu i na potražnju. Dobrostojeći ljudi iz svijeta biznisa, zabave, sporta i svih drugih sfera života često su u potrazi za nekim svojim novim djelićem "raja na zemlji", a mnogi od njih proteklih su ga godina pronalazili i na području Istre. Poznato je da kuće u Istri imaju nekadašnja zvijezda Formule 1 Ralf Schumacher, sin kralja pudinga Richard Oetker, potom Andreas von Bismarck, jedan od nasljednika prvog kancelara ujedinjene Njemačke Otta von Bismarcka, škotski lord Alexandar McEwen, te brojne drugi stranci, ali i imućni Hrvati.

Istra, dakle, definitivno više nije nikakva nepoznanica u svijetu poznatih i bogatih, a uskoro će biti još zastupljenija i vidljivija i na globalnom tržištu luksuznih nekretnina, budući da je naša regija jedna od onih koje su u fokusu vodećeg svjetskog posrednika u prometu luksuznim nekretninama Christie’s International Real Estate koji je odnedavno prisutan i u Hrvatskoj.

Istra već duže vrijeme bilježi stalan rast u kvaliteti nekretnina. Trenutno se dominantno razvijaju nekretnine srednje vrijednosti koje se grade s ciljem turističkog najma i koje zatim završavaju na tržištu za prodaju. Ono što je moguće zamijetiti je da se u zadnje vrijeme pojavljuje sve više vrlo kvalitetnih i luksuznih nekretninskih proizvoda koji zadovoljavaju internacionalne kriterije u smislu dizajna, kvalitete materijala i sadržaja. Izazov i ograničenja u povećanju volumena realiziranih transakcija takvih nekretnina predstavljaju često visoka cjenovna očekivanja koja nisu u skladu sa razvojnom fazom u kojoj se Istra, kao destinacija, trenutno nalazi. Istra ima značajan potencijal za nastavak dizanja kvalitete i vrijednosti nekretnina, a da bi se taj potencijal ostvario, bit će nužno nastaviti razvijati Istru kao luksuznu destinaciju u smislu turističkih, gastronomskih, zabavnih i trgovačkih sadržaja, te stvarati nekretnine koje su internacionalno konkurentne.

Kada govorimo o istaknutim nekretninama, trenutno je dominantna potražnja za kućama smještenim neposredno uz more ili kućama smještenim izvan, odnosno iznad samih gradskih jezgri koje pružaju intimu i panoramski pogled na more. Uz navedene kategorije potražnja za stanovima je uvijek prisutna, iako je s trenutnom situacijom fokus više na odvojenim kućama i vilama koje vlasnicima pružaju veću intimu i sigurnost. Što se tiče dizajna interijera i arhitekture, ukusi se prilično razlikuju ovisno o emitivnim zemljama iz kojih potencijalni kupci dolaze. Tendencija potražnje na tržištu je sve više usmjerena prema modernim objektima s prozorskim otvorima u punoj visini prostorija koji omogućuju nesmetane poglede na prirodu i more i dopuštaju ulazak svjetlosti. Suvremena interpretacija tradicionalnih arhitektonskih i dizajnerskih elemenata također može biti vrlo interesantna, posebice u ruralnim destinacijama u kojima kupci traže doticaj s tradicionalnim, ali istovremeno cijene funkcionalnost i blagodati suvremenih dizajnerskih rješenja.

Christie’s je ime koje je u poslu trgovanja luksuznim nekretninama već dugo vremena sinonim za ekskluzivnost, stručnost, povjerenje i diskreciju. Osnovan od svjetski poznate aukcijske kuće Christie's, Christie's International Real Estate je kroz povijest fokusiran na luksuzni segment tržišta, a danas luksuz, kao odrednicu cijene, počinje sve više zamjenjivati luksuzna i personalizirana usluga koju pružaju i u srednjem cjenovnom razredu nekretnina. Kad je domaće tržište nekretnina u pitanju Kovačić kaže da je ono još uvijek u svojoj ranoj fazi razvoja.

 

Cijeli intervju možete pročitati na sljedećoj poveznici: Glas Istre

December 22, 2020
×

Hvala Vam!

Zahvaljujemo se na Vašem upitu. Član našeg tima uskoro će Vas kontaktirati povratno.

Više informacija.