Remington Christie's

Razgovor s Ivanom Kovačićem, izvršnim direktorom, za Poduzetnik.hr

U Hrvatsku dovodite jedan od vodećih globalnih luksuznih brendova koji posluje u svim značajnijim centrima luksuza i tržištima u svijetu. Kako vidite hrvatsko tržište nekretnina? Gdje se ono trenutno nalazi u odnosu na konkurentska tržišta na Mediteranu ili šire?

Hrvatsko tržište nekretnina još je uvijek u svojoj ranoj fazi razvoja. Dominantno se grade nekretnine manje do srednje vrijednosti. Ono što nas raduje je što primjećujemo sve više znakova transformacije tržišta i ulaska u novu fazu u kojoj će se tržište okrenuti izgradnji nekretnina veće kvalitete i vrijednosti. To bi trebalo dovesti do profesionalizacije tržišta, što će imati više pozitivnih aspekata. Jedan od njih je zasigurno i povećanje volumena prodaje u segmentu vrjednijih i luksuznijih nekretnina. Osim toga, profesionalizacija tržišta će zasigurno pozitivno utjecati na razinu kvalitete nekretninskih proizvoda, na urbanizam i posljedično na način na koji konzumiramo geografski prostor i naslijeđene prirodne ljepote.

Što je faktor X kod nekretnina, ono što dovodi do povećanja njihove vrijednosti?

Ispravan koncept, uz dobru lokaciju, predstavlja kamen temeljac stvaranja vrijednosti. Na lokaciju i optimalan koncept nadograđuju se arhitektura i dizajn interijera kao iznimno bitni elementi koji mogu značajno povećati vrijednost nekretnine. To su elementi koji na hrvatskom tržištu posjeduju značajan prostor za optimizaciju i koji samim time mogu utjecati na značajno povećanje prodajne vrijednosti nekretnina. Važno je gledati što radi konkurencija na Mediteranu, kakvu kvalitetu nekretninskih proizvoda nude i za koju cijenu.

Postoji li već interes za Hrvatsku među imućnijim kupcima? Kako naše tržište može privući kupce veće platežne moći i kako uopće napraviti taj zaokret od potražnje za srednje i nisko vrijednim nekretninama?

Taj zaokret je u principu vrlo jednostavno napraviti. Hrvatska je zemlja iznimnih prirodnih ljepota u samom srcu starog kontinenta s jednom od najljepših i najrazvedenijih obala u Europi. Interes imućnih kupaca je neupitan. Pitanje je samo je li tržište spremno ponuditi nekretninske proizvode i sadržaje u turističkim destinacijama  koji će zadovoljiti potrebe i zahtjeve imućnije klijentele. Za ozbiljnije skretanje prema luksuznom segmentu tržišta u Hrvatskoj, bit će nužno uzeti u obzir strategije konkurentskih zemalja na Mediteranu, njihove porezne tretmane nekretnina, imigrantske poticajne politike za imućne pojedince kao i ostale inicijative kojima pokušavaju privući i privlače kvalificirane i imućne kupce.

Je li naše tržište sazrelo za master projekte i kako se oni uklapaju u vašu strategiju nastupa na tržištu?

Tržište je neupitno spremno za ozbiljne master projekte. Ti bi projekti trebali biti facilitatori evolucije destinacije iz zimmer frei tržišta u moderno tržište visoke vrijednosti nekretninskih i turističkih proizvoda. To bi novo tržište kroz različite multiplikativne efekte stvorilo značajnu kulturnu, gospodarsku i ekološku dobrobit za sve sudionike uključujući Državu, lokalne samouprave, lokalno stanovništvo i privatni sektor.

Što bi po vama trebala biti strategija razvoja hrvatske nekretninske industrije? Što bi trebali biti naši ciljevi i koje bi to dobrobiti donijelo?

Održivi razvoj bi svakako trebao predstavljati jedan od prioriteta. Održavanje autohtonog načina života i duha prostora te urbanizam koji maksimizira vrijednosti prostora i prirodnih ljepota od značajne su dugoročne važnosti za hrvatsko društvo i turističku i nekretninsku industriju i trebali bi svakako biti kamen temeljac strategije razvoja.

Ako želimo stvarati luksuzne destinacije i nekretninske proizvode, morat ćemo zatečeno vlasništvo nad zemljištima početi podređivati potrebama urbanizma i arhitekture. To će za posljedicu imati značajan porast vrijednosti nekretnina, samog prostora i zemljišta. Naravno, takav pristup zahtijeva profesionalizaciju tržišta i sagledavanje prostora i ulaganja na široj, holističkoj master razini.

 

Cijeli intervju možete pročitati na sljedećoj poveznici: Poduzetnik.hr

November 1, 2020
×

Hvala Vam!

Zaprimili smo Vaš e-mail

Više informacija.